Keks - przepis
Keksówka 30 cm x 11 cm
Składniki
ciasto
- 250 g masła, miękkiego
- 250 g cukru pudru
- 250 g mąki
- 5 jajek
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
bakalie
- 80 g rodzynek
- 20 g żurawiny
- 50 g moreli
- 50 g fig
- 80 g owoców kandyzowanych – ananasa, papai, wiśni, w dowolnej proporcji
- 10 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 100 g orzechów – włoskich, pekan, laskowych, w dowolnej proporcji
- 20 g migdałów
- 2 łyżki wódki lub koniaku
- 1 i 1/2 łyżki mąki
lukier
- 60 g cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
do dekoracji
- kandyzowane owoce – ananas, papaja, wiśnie
- orzechy włoskie i pekan
Wykonanie
- masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej
- większe owoce oraz orzechy przesiekać tak by wielkością wszystkie bakalie były podobne – wielkości rodzynek
- orzechy odstawić na bok, a same owoce w misce zalać alkoholem, przemieszać i odstawić na około pół godziny. Przemieszać w trakcie. Gdy owoce wciągną alkohol to wymieszać je z orzechami, dodać około półtorej łyżki mąki i przemieszać tak, by pokryła ona bakalie – zapobiegnie to opadaniu bakalii w cieście
- masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas miksując
- do masy dodać mąkę połączoną z proszkiem i zmiksować
- do ciasta wmieszać bakalie, już za pomocą łyżki i wymieszać by masa była równomierna
- ciasto wyłożyć do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką
- włożyć do piekarnika nagrzanego do 175ºC i piec przez 1 godzinę, lub nieznacznie dłużej – do momentu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy
- przestudzić, wyjąć z formy
- całkiem chłodne ciasto polukrować i ozdobić bakaliami

