Gołąbki w sosie pomidorowym - przepis
15 do 18 gołąbków
Składniki
liście kapusty
- 1 duża, biała kapusta
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka octu
- 7 kulek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
farsz
- 600 g mięsa wołowego, mielonego
- 300 g ryżu białego, długiego
- 2 średnie cebule
- 2 duże jajka
- 3/4 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka majeranku
- bulion warzywny lub drobiowy (tyle, by zalać gołąbki)
sos pomidorowy
- 1 mała cebula
- puszka pomidorów
- 90 g koncentratu pomidorowego lub pasty pomidorowej
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka masła
Wykonanie
- wyciąć głąb i gotować kapustę w osolonej wodzie z liściem laurowym, zielem, solą i octem, aż do zmiękczenia liści – to jest ok. 30 min. od zalania kapusty wrzątkiem
- ugotować ryż – wystarczy ok. 15 min
- mięso zmielić, jeśli nie mamy już zmielonego
- cebule drobno posiekać i podsmażyć na łyżeczce masła
- wymieszać ze sobą ryż, surowe mięso, jajka i podsmażoną cebulę. Farsz doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem i jeszcze raz dobrze wymieszać
- kapustę odsączyć z wody i obrać z niej po kolei liście. Na każdym liściu ściąć z wierzchu końcówkę twardej łodygi, tak by była grubości liścia – dzięki temu będzie bardziej elastyczna i nie przeszkodzi w zwijaniu
- do każdego liścia nakładać ok. 2 łyżki farszu – z tej porcji powinno wyjść 15 do 18 gołąbków, zależnie jak duże liście kapusty mamy do dyspozycji i ile farszu w nich zmieścimy. Zwijać następująco: farsz kłaść w miejscu łodygi, lekko zwinąć, następnie złożyć do środka prawy i lewy bok liścia i teraz, tak zamknięty po bokach gołąbek, zawijać już do samego końca. Na wierzchu powinniśmy mieć miękką końcówkę liścia, która ładnie zamknie nam całość. Zwijać należy mocno i ściśle
- na dnie dużego garnka (o pojemności 4 do 5 l) ułożyć kilka liści kapusty. Mogą to być surowe liście obrane z wierzchu (trzeba je dobrze umyć!) lub niewykorzystane małe liście z środka kapusty. Chodzi o to by gołąbki nie przywarły do dna garnka
- następnie jak najściślej układać warstwami gołąbki. Muszą być ciasno ułożone, by pod wpływem bulionu nie rozwinęły się
- gołąbki zalać bulionem, ale tylko do przykrycia, nie więcej
- garnek przykryć i dusić gołąbki przez 1 h na wolnym ogniu
- w garnuszku rozgrzać masło, dać na nie pomidory z puszki oraz koncentrat i podsmażać je kilka minut. Następnie doprawić solą oraz pieprzem i zblendować na gładki sos
- gołąbki wyjąć z bulionu i odsączyć chwilę na talerzu
- podawać gorące, polane sosem pomidorowym

