Fioletowy krem z marchewek - przepis
4 do 6 porcji
Składniki
- 600 g czarnej marchewki (waga po obraniu)
- 200 g ziemniaków (waga po obraniu)
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 l wody lub bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¾ łyżeczki tymianku
- ⅓ łyżeczki lubczyku
- 3 łyżki śmietany 18%
do dekoracji
- 4 do 6 łyżek śmietany 18 % (1 łyżka na porcje)
- duża garść orzechów włoskich
Wykonanie
- cebulę posiekać w kostkę. Ziemniaki i marchewkę obrać, a następnie ziemniaki pokroić kostkę, a marchewkę w talarki. Warto założyć rękawiczki i fartuch, bo ta marchewka, jak każde mocno fioletowe warzywo, niebezpiecznie barwi
- w garnku, w którym będziemy gotować zupę, podsmażyć na maśle cebulę, a po chwili dodać marchew oraz ziemniaki i podsmażać jeszcze ok 3 do 4 min.
- dolać wodę lub bulion warzywny i gotować zupę przez ok. 20 min, aż warzywa zmiękną
- zupę zmiksować blenderem na krem. Jeśli nie odpowiada Wam zbyt gęsta konsystencja kremu, można dolać trochę więcej wody lub bulionu. Pod koniec miksowania zupę doprawić i zabielić śmietaną
- orzechy włoskie posiekać na niezbyt małe kawałki i podprażyć na suchej patelni
- zupę rozlać do miseczek, ozdobić każdą porcję kleksem śmietany i posypać podprażonymi orzechami

