Fioletowy krem z marchewek

Fioletowy krem z marchewek

Piękna, fioletowa zupa krem z czarnych marchewek, z kleksem śmietany i prażonymi orzechami włoskimi. Zdrowa i wyjątkowa!

Czarna marchew, zwana też marchewką purpurową czy fioletową, smakuje niemal identycznie jak zwykła pomarańczowa (odrobinę bardziej ostro), ale zawiera o wiele więcej beta-karotenu i luteiny niż pomarańczowa, a przede wszystkim zawiera silne antyoksydanty – antocyjany, znane Wam z czarnych porzeczek, czarnego bzu, jeżyn czy aronii.

Kolejną ciekawostką jest to, że kiedyś marchew była właśnie fioletowa, a pomarańczowe odmiany są pochodną oryginalnej ciemnej marchwi.

Piszę, że to czarna marchew, zwana też fioletową, ale tak naprawdę odmian jest kilka, a ich nazwy często są stosowane wymiennie. Ja polecam Wam wybrać do zupy stricte ciemną, czarną marchew, bo te fioletowe, jaśniejsze, często mają zwykłe, pomarańczowe wnętrze i zbyt mało barwnika, by zrobić z nich fioletową zupę. Natomiast nieciekawa z wierzchu czarna marchew, kryje piękne, fioletowe wnętrze :)

Ponieważ marchew, zarówno pomarańczowa jak i czarna, są warzywami o dość wyraźnym, lekko słodkim smaku, to krem ten możecie przygotować na wodzie – ja tak zrobiłam. Uważam, że doprawiony ziołami, wystarczająco broni się smakiem. Ale możecie też użyć lekkiego bulionu warzywnego, czy warzywno-mięsnego, którego używamy w przypadku innych warzywnych zup kremów. Wtedy zupa będzie mieć jeszcze bardziej wyrazisty smak i będzie bardziej odżywcza.

Podczas przygotowań polecam rękawiczki i ciemny fartuch, bo sok z czarnej marchwi, podobnie jak buraki czy inne fioletowe warzywa, niebezpiecznie barwi wszystko wokół :)

Zupę można też odrobinę zakwasić – sokiem z cytryny lub octem, co dobrze wpływa na smak warzywnych kremów. Jednak pamiętajcie, że przez kwas stracicie fioletowy kolor, który zmieni się w róż :)

Fioletowa zupa krem, może być niebanalnym i zdrowym pomysłem na obiad. Zaskoczcie swoich gości! :)

Fioletowy krem z marchewek

4 do 6 porcji

Składniki

  • 600 g czarnej marchewki (waga po obraniu)
  • 200 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 l wody lub bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¾ łyżeczki tymianku
  • ⅓ łyżeczki lubczyku
  • 3 łyżki śmietany 18%

do dekoracji

  • 4 do 6 łyżek śmietany 18 % (1 łyżka na porcje)
  • duża garść orzechów włoskich

Wykonanie

  • cebulę posiekać w kostkę. Ziemniaki i marchewkę obrać, a następnie ziemniaki pokroić kostkę, a marchewkę w talarki. Warto założyć rękawiczki i fartuch, bo ta marchewka, jak każde mocno fioletowe warzywo, niebezpiecznie barwi
  • w garnku, w którym będziemy gotować zupę, podsmażyć na maśle cebulę, a po chwili dodać marchew oraz ziemniaki i podsmażać jeszcze ok 3 do 4 min.
  • dolać wodę lub bulion warzywny i gotować zupę przez ok. 20 min, aż warzywa zmiękną
  • zupę zmiksować blenderem na krem. Jeśli nie odpowiada Wam zbyt gęsta konsystencja kremu, można dolać trochę więcej wody lub bulionu. Pod koniec miksowania zupę doprawić i zabielić śmietaną
  • orzechy włoskie posiekać na niezbyt małe kawałki i podprażyć na suchej patelni
  • zupę rozlać do miseczek, ozdobić każdą porcję kleksem śmietany i posypać podprażonymi orzechami
Fioletowy krem z marchewek
Fioletowy krem z marchewek

Przepis własny. Informacje o wartościach odżywczych czarnej marchwii, za Wikipedia.org

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)