Deser z nektarynkami

Deser z nektarynkami

Lekki deser z nektarynek i kremu jogurtowego, z sosem miodowo-cynamonowym, posypany podprażonymi płatkami migdałów. Prosty i szybki.

Zamiast nektarynek można użyć brzoskwini.

Deser z nektarynkami

porcje dla 2 osób

Składniki

  • 2 nektarynki
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 kopiasta łyżka płatków migdałów
  • 180 g gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego

do posypania

  • 2 łyżeczki płatków migdałów

Wykonanie

  • wszystkie płatki migdałów podprażyć na suchej patelni, aż się zarumienią
  • nektarynki przekroić na pół i wyjąć pestki, a następnie pokroić w średnią kostkę
  • do nektarynek dodać miód, cynamon i lekko wymieszać. Odstawić na kilka minut
  • do jogurtu dodać cukier oraz cukier waniliowy i dobrze wymieszać
  • po chwili nektarynki puszczą sok. Wtedy wymieszać je ponownie – miód oklei owoce i stworzy słodki sos cynamonowo-miodowy. Na końcu dodać do nektarynek 1 łyżkę płatków migdałów i lekko wymieszać
  • owoce rozłożyć do pucharków i zalać jogurtem
  • każdą porcję posypać płatkami migdałów
  • podawać natychmiast, by płatki migdałów nie zmiękły, tylko pozostały chrupkie

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)