Lekki deser z nektarynek i kremu jogurtowego, z sosem miodowo-cynamonowym, posypany podprażonymi płatkami migdałów. Prosty i szybki.
Zamiast nektarynek można użyć brzoskwini.
Deser z nektarynkami
porcje dla 2 osób
Składniki
2 nektarynki
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
1 kopiasta łyżka płatków migdałów
180 g gęstego jogurtu
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
do posypania
2 łyżeczki płatków migdałów
Wykonanie
wszystkie płatki migdałów podprażyć na suchej patelni, aż się zarumienią
nektarynki przekroić na pół i wyjąć pestki, a następnie pokroić w średnią kostkę
do nektarynek dodać miód, cynamon i lekko wymieszać. Odstawić na kilka minut
do jogurtu dodać cukier oraz cukier waniliowy i dobrze wymieszać
po chwili nektarynki puszczą sok. Wtedy wymieszać je ponownie – miód oklei owoce i stworzy słodki sos cynamonowo-miodowy. Na końcu dodać do nektarynek 1 łyżkę płatków migdałów i lekko wymieszać
owoce rozłożyć do pucharków i zalać jogurtem
każdą porcję posypać płatkami migdałów
podawać natychmiast, by płatki migdałów nie zmiękły, tylko pozostały chrupkie