Deser z nektarynkami - przepis
porcje dla 2 osób
Składniki
- 2 nektarynki
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 kopiasta łyżka płatków migdałów
- 180 g gęstego jogurtu
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
do posypania
- 2 łyżeczki płatków migdałów
Wykonanie
- wszystkie płatki migdałów podprażyć na suchej patelni, aż się zarumienią
- nektarynki przekroić na pół i wyjąć pestki, a następnie pokroić w średnią kostkę
- do nektarynek dodać miód, cynamon i lekko wymieszać. Odstawić na kilka minut
- do jogurtu dodać cukier oraz cukier waniliowy i dobrze wymieszać
- po chwili nektarynki puszczą sok. Wtedy wymieszać je ponownie – miód oklei owoce i stworzy słodki sos cynamonowo-miodowy. Na końcu dodać do nektarynek 1 łyżkę płatków migdałów i lekko wymieszać
- owoce rozłożyć do pucharków i zalać jogurtem
- każdą porcję posypać płatkami migdałów
- podawać natychmiast, by płatki migdałów nie zmiękły, tylko pozostały chrupkie