by Katarzyna Anders

Czekoladki z nadzieniem malinowym

Czekoladki i trufleMalinyWalentynkiŚmietanaCzekoladaBez glutenuBez jajek

Pyszne, ręcznie robione czekoladki mleczne z nadzieniem z prawdziwych malin i białej czekolady.

Żadne sklepowe im nie dorównają, tym bardziej, że własnoręcznie wykonane czekoladki to ogromna satysfakcja. To także świetny pomysł na prezent dla bliskiej osoby.

Są naprawdę wspaniałe, ale też bardzo słodkie, więc jak ktoś nie lubi słodkości, to raczej nie polecam. Można też zastąpić mleczną czekoladę gorzką, co nieco obniży ich słodycz.

Do produkcji domowych czekoladek używamy silikonowych foremek, które można nabyć w przeróżnych kształtach.

Żeby czekoladki były naprawdę udane, błyszczące i nie rozpuszczały się od razu w palcach, należy utemperować czekoladę. Można ten etap pominąć i po prostu roztopić ją w kąpieli wodnej, natomiast warto się wysilić. Instrukcję i porady jak utemperować czekoladę, znajdziecie w tym wpisie z działu porad.

Czekoladki z nadzieniem malinowym – przepis

Porcja

15 czekoladek

Składniki

  • 100 g czekolady mlecznej

nadzienie

  • 85 g malin świeżych lub mrożonych
  • 100 g białej czekolady
  • 25 ml śmietany 36%
  • 1 łyżeczka cukru

dodatkowo

  • 1 silikonowa foremka do robienia czekoladek

Wykonanie

  • maliny z cukrem umieścić w garnku i podgrzewać przez 3 do 5 min, do momentu, aż maliny się rozpadną
  • maliny przetrzeć przez gęste sitko, by pozbyć się pestek i uzyskać jednolite purée
  • w kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę ze śmietaną: w tym celu umieścić szklaną miskę nad garnkiem z gorącą wodą, do szklanej miski dać śmietanę oraz połamaną czekoladę. Nie przekraczać temperatury 46ºC, by nie zwarzyć czekolady i śmietany . Uważać również, by do czekolady nie dostała się woda
  • do czekolady ze śmietaną dodać malinowy przecier i wymieszać aż do połączenia
  • zdjąć z garnka i przestudzić nadzienie, co spowoduje, że zgęstnieje
  • jeśli pomijamy temperowanie czekolady mlecznej, to należy tylko roztopić ją w kąpieli wodnej: umieścić szklaną miskę nad garnkiem z gorącą wodą, do szklanej miski dać połamaną czekoladę. Nie przekraczać temperatury 46ºC, by nie zwarzyć czekolady. Uważać by do czekolady nie dostała się woda
  • jeśli temperujemy czekoladę mleczną postępujemy wg według instrukcji, którą znajdziecie w tym wpisie
  • po roztopieniu czekolady (i ewentualnie utemperowaniu) za pomocą małego pędzelka, smarować mleczną czekoladą wnętrza foremek
  • wysmarowaną foremkę schłodzić 5 min. w lodówce, a następnie posmarować powtórnie i znów schłodzić 5 min, tak aby otrzymać grubszą warstwę czekolady, która nie popęka przy wyciąganiu czekoladek
  • do foremki z czekoladą nałożyć nadzienie, zostawiając trochę miejsca u góry, tak by zamknąć całość czekoladą
  • ponownie schłodzić 5 min. w lodówce, lub jeśli nadzienie jest wystarczającą gęste, można od razu "zamknąć" czekoladki wylewając na górę mleczną czekoladę
  • czekoladki dać do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc
  • po tym czasie delikatnie wypchnąć czekoladki z foremki
  • przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Czekoladki i trufleMalinyWalentynkiŚmietanaCzekoladaBez glutenuBez jajek
Przepis, po modyfikacjach, z blogu Moje wypieki