by Katarzyna Anders

Czekoladki z masłem orzechowym

Orzeszki ziemneCzekoladki i trufleWalentynkiCzekoladaMasło orzechoweBez glutenuBez jajek

Domowe, niemal dwuskładnikowe czekoladki w mlecznej czekoladzie, z nadzieniem z masła orzechowego i kawałkami fistaszków.

Ponieważ czekolada mleczna jest dość słodka, to do nadzienia dodaje tylko trochę cukru pudru. Ale zależy to od użytego masła – jeśli uważacie, że cukier jest całkiem zbędny, to możecie go pominąć. Natomiast jeśli robimy czekoladki z czekolady ciemnej, to warto dodać cukru pudru trochę więcej niż w przepisie.

Do wyrobu tych czekoladek polecam moje 100% domowe masło orzechowe.

Do zrobienia tych czekoladek potrzebna będzie silikonowa foremka do czekoladek. Przepis jest na standardową foremkę na 15 czekoladek.

Żeby czekoladki były błyszczące i nie rozpuszczały się w palcach, należy utemperować czekoladę. Można ten etap pominąć i po prostu roztopić ją w kąpieli wodnej, natomiast zachęcam do temperowania – tutaj znajdziecie informacje jak to zrobić. Różnica jest naprawdę duża.

Czekoladki z masłem orzechowym – przepis

Porcja

15 czekoladek

Składniki

  • 100 g czekolady mlecznej

nadzienie

  • 70 g masła orzechowego
  • 10 g orzeszków ziemnych
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru

dodatkowo

  • 1 silikonowa foremka do robienia czekoladek

Wykonanie

  • masło orzechowe powinno być w temperaturze pokojowej, by było miękkie i łatwo się je nakładało do foremki
  • do masła dodać cukier puder i dobrze wymieszać
  • orzeszki ziemne pokroić na drobne kawałki i wymieszać z masłem orzechowym
  • jeśli pomijamy temperowanie czekolady mlecznej, to należy tylko roztopić ją w kąpieli wodnej: umieścić szklaną miskę nad garnkiem z gorącą wodą, do szklanej miski dać połamaną czekoladę. Nie przekraczać temperatury 46ºC, by nie zwarzyć czekolady. Uważać by do czekolady nie dostała się woda. Więcej o kąpieli wodnej w tym wpisie
  • jeśli temperujemy czekoladę mleczną postępujemy wg według instrukcji, którą znajdziecie tutaj
  • po roztopieniu czekolady (i ewentualnie utemperowaniu) za pomocą małego pędzelka, smarować mleczną czekoladą wnętrza foremek
  • wysmarowaną foremkę schłodzić ok. 5 min. w lodówce, a następnie posmarować powtórnie i znów schłodzić ok. 5 min, tak aby otrzymać grubszą warstwę czekolady, która nie popęka przy wyciąganiu czekoladek
  • do foremki z czekoladą nałożyć masło orzechowe, zostawiając trochę miejsca u góry, tak by zamknąć całość czekoladą
  • schłodzić ok. 10 min. w lodówce, by masło orzechowe nieco zgęstniało
  • "zamknąć" czekoladki wylewając na górę resztę mlecznej czekolady
  • czekoladki dać do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc
  • po tym czasie delikatnie wypchnąć czekoladki z foremki
  • przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Orzeszki ziemneCzekoladki i trufleWalentynkiCzekoladaMasło orzechoweBez glutenuBez jajek
Przepis własny