Czekoladki z masłem orzechowym - przepis
15 czekoladek
Składniki
- 100 g czekolady mlecznej
nadzienie
- 70 g masła orzechowego
- 10 g orzeszków ziemnych
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
dodatkowo
- 1 silikonowa foremka do robienia czekoladek
Wykonanie
- masło orzechowe powinno być w temperaturze pokojowej, by było miękkie i łatwo się je nakładało do foremki
- do masła dodać cukier puder i dobrze wymieszać
- orzeszki ziemne pokroić na drobne kawałki i wymieszać z masłem orzechowym
- jeśli pomijamy temperowanie czekolady mlecznej, to należy tylko roztopić ją w kąpieli wodnej: umieścić szklaną miskę nad garnkiem z gorącą wodą, do szklanej miski dać połamaną czekoladę. Nie przekraczać temperatury 46ºC, by nie zwarzyć czekolady. Uważać by do czekolady nie dostała się woda. Więcej o kąpieli wodnej w tym wpisie
- jeśli temperujemy czekoladę mleczną postępujemy wg według instrukcji, którą znajdziecie tutaj
- po roztopieniu czekolady (i ewentualnie utemperowaniu) za pomocą małego pędzelka, smarować mleczną czekoladą wnętrza foremek
- wysmarowaną foremkę schłodzić ok. 5 min. w lodówce, a następnie posmarować powtórnie i znów schłodzić ok. 5 min, tak aby otrzymać grubszą warstwę czekolady, która nie popęka przy wyciąganiu czekoladek
- do foremki z czekoladą nałożyć masło orzechowe, zostawiając trochę miejsca u góry, tak by zamknąć całość czekoladą
- schłodzić ok. 10 min. w lodówce, by masło orzechowe nieco zgęstniało
- „zamknąć” czekoladki wylewając na górę resztę mlecznej czekolady
- czekoladki dać do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc
- po tym czasie delikatnie wypchnąć czekoladki z foremki
- przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce
