Cynamonowa drożdżówka odrywana - przepis
keksówka 11 na 30 cm
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 90 ml mleka
- 60 ml wody
- 20 g drożdży świeżych
- 2 duże jajka
- 60 g masła, roztopionego
- 50 g drobnego cukru do wypieków, w tym 1 łyżka waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie
- 60 g masła, miękkiego
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie
- przygotować rozczyn: do letniego mleka dodać drożdże i z podanych w przepisie ilości wziąć łyżkę cukru i łyżkę mąki, również je dodać i wszystko rozmieszać. Zostawić na ok. 10 min w miarę ciepłym miejscu, by rozczyn wyrósł
- w misce umieścić mąkę, cukier, jajka, sól i dodać gotowy rozczyn. Dobrze wymieszać
- następnie wyrabiać ciasto, najłatwiej za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego, w trakcie dodając roztopione, ale chłodne masło. Wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne
- kulę wyrobionego ciasta zostawić w misce, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość – potrwa to ok. 1 do 1,5 godziny
- wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć na blat podsypany mąką, krótko zagnieść i rozwałkować na prostokątny placek o wymiarach 30 na 50 cm
- posmarować całą powierzchnie miękkim masłem, a następnie posypać wymieszanym wcześniej cukrem z cynamonem
- pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasów, ułożyć je jeden na drugim, nadzieniem do góry, a następnie pokroić paski na 6 części zbliżonych do kwadratów. „Kwadraty” ułożyć pionowo w keksówce. Poniżej zdjęcia z instrukcją
- ciasto odstawić na ok. 20 do 30 min. do napuszenia, przykryte wilgotną ściereczką
- piec w temperaturze 180ºC przez około 35 do 40 minut, aż się przyrumieni. Upieczoną drożdżówkę przestudzić w formie, a następnie wystudzić na kratce







