Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Cynamonowa drożdżówka odrywana

Jeden z moich pierwszych i wciąż ulubionych wypieków drożdżowych – puszyste ciasto, chrupiące brzegi i maślano-cynamonowe wilgotne, słodkie warstwy. Ta drożdżówka to jest po prostu niebiańska! Każdy kawałek odrywający się łatwo dzięki warstwowej budowie wypieku, jest mocno cynamonowy i lekki jak chmurka.

Wbrew pozorom jest prosta w przygotowaniu – niżej znajdziecie instrukcję foto, jak złożyć ten wypiek.

Wiem, że zawsze zachęcam Was do swoich wypieków – pewnie przez moją słabość do słodkości. Ale tym razem naprawdę musicie wypróbować ten przepis. Między innymi od tego wypieku zaczęła się też moja miłość do wypieków i blogowania, stąd sama się dziwię, że przepis jak zrobić drożdżówkę odrywaną dodaję dopiero teraz. Być może czekałam, by ją dobrze uchwycić na zdjęciu ;)

Cynamonowa drożdżówka odrywana - przepis

keksówka 11 na 30 cm

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 90 ml mleka
  • 60 ml wody
  • 20 g drożdży świeżych
  • 2 duże jajka
  • 60 g masła, roztopionego
  • 50 g drobnego cukru do wypieków, w tym 1 łyżka waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie

  • 60 g masła, miękkiego
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie

  • przygotować rozczyn: do letniego mleka dodać drożdże i z podanych w przepisie ilości wziąć łyżkę cukru i łyżkę mąki, również je dodać i wszystko rozmieszać. Zostawić na ok. 10 min w miarę ciepłym miejscu, by rozczyn wyrósł
  • w misce umieścić mąkę, cukier, jajka, sól i dodać gotowy rozczyn. Dobrze wymieszać
  • następnie wyrabiać ciasto, najłatwiej za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego, w trakcie dodając roztopione, ale chłodne masło. Wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne
  • kulę wyrobionego ciasta zostawić w misce, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość – potrwa to ok. 1 do 1,5 godziny
  • wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć na blat podsypany mąką, krótko zagnieść i rozwałkować na prostokątny placek o wymiarach 30 na 50 cm
  • posmarować całą powierzchnie miękkim masłem, a następnie posypać wymieszanym wcześniej cukrem z cynamonem
  • pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasów, ułożyć je jeden na drugim, nadzieniem do góry, a następnie pokroić paski na 6 części zbliżonych do kwadratów. „Kwadraty” ułożyć pionowo w keksówce. Poniżej zdjęcia z instrukcją
  • ciasto odstawić na ok. 20 do 30 min. do napuszenia, przykryte wilgotną ściereczką
  • piec w temperaturze 180ºC przez około 35 do 40 minut, aż się przyrumieni. Upieczoną drożdżówkę przestudzić w formie, a następnie wystudzić na kratce

Przepis własny.

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)