Ciasto Dominosteine - przepis
forma prostokątna o wymiarach 21 na 32 cm
Składniki
piernik
- 145 g miodu
- 20 g cukru
- 70 g masła
- 2 średnie jajka
- 220 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki kakao
- 2 i 1.2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
galaretka
- 240 g konfitury morelowej (1 mały słoik)
- 154 g galaretki brzoskwiniowej (tj. 2 opakowania na 1 l wody)
- 500 ml wrzątku
marcepan
- 400 g marcepanu
- ok. 1 łyżki cukru pudru
czekolada
- 150 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
Wykonanie
- konfiturę morelową podgrzać w garnuszku. Jeśli ma kawałki owoców to zblendować malakserem na gładką masę. Jeśli jest jednolita to można pominąć blendowanie
- gdy konfiturą będzie gorąca przetrzeć ją przez gęste sito. Z małego słoika tj ok 240 g konfitury powinniśmy uzyskać ok 180 do 190 g przecieru. Odstawić przecier do przestudzenia
- zagotować pół litra wody i wlać ją do szklanej misy. Pół litra to połowa zalecanej ilości wody na 2 opakowania galaretki – chcemy by galaretka była bardziej gęsta. Do wrzątku wsypać galaretki i intensywnie wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia
- następnie do galaretki dodać przecier i dokładnie rozmieszać, by masa była jednolita
- odstawić galaretkę w chłodne miejsce, a gdy nieco ostygnie to od lodówki by stała się zimna i nieco stężała. Potrwa to ok 2 h
- miód, cukier i masło umieścić w garnuszku i podgrzewać aż do połączenia składników. Następnie nieco przestudzić
- mąkę, kakao, sodę i przyprawy przesiać przez sito
- następnie do mąki z przyprawami, dodać jajka oraz masło z miodem i cukrem. Zmiksować na gęstą, jednolitą masę
- prostokątną formę wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia
- wlać masę do formy i piec w 180°C przez 20 min lub do suchego patyczka
- upieczony piernik całkowicie wystudzić w formie
- gdy galaretka będzie chłodna i gęsta ale wciąż w miarę lejąca, wylać ją na warstwę piernika
- ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin, by galaretka dobrze stężała
- po tym czasie rozwałkować marcepan na wymiar ciasta. Podczas wałkowania podsypywać marcepan cukrem pudrem ponieważ nieco się klei. Najłatwiej wyciąć z papieru dokładny wymiar ciasta, a następnie z szablonem wałkować marcepan, by uzyskać dokładny wymiar
- płat marcepanu położyć na galaretce
- czekoladę mleczną wraz z gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie trochę ostudzić, by była chłodna, ale wciąż lejąca
- czekoladę wylać na marcepan i równomiernie rozprowadzić
- odstawić by czekolada stężała
- gdy tylko czekolada stężeje, pokroić całe ciasto na kawałki w jakich chcemy je serwować – np na nieduże kwadraty. Jednak nie rozsuwać kawałków, tylko zostawić je w formie i przykryć folią lub papierem by ciasto nie wyschło. Dzielimy ciasto od razu, ponieważ z czasem marcepan zmienia konsystencję i może być ciężko ładnie pokroić ciasto
- ciasto przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce