Ciasto Dominosteine

Ciasto Dominosteine

Ciasto inspirowane czekoladkami Dominosteine bądź Domino. Czyli po prostu aromatyczny piernik, galaretka brzoskwiniowa z dżemem morelowym, marcepan, a na wierzchu czekolada mleczna z domieszką gorzkiej.

Zainspirowałam się w miarę powszechnymi, domowymi Dominosteine, które są przygotowywane na Święta, szczególnie w Niemczech. Jednak postanowiłam zmodyfikować przepis, by oszczędzić sobie i Wam pracy :) Zamiast małych kostek w czekoladzie, proponuję ciasto pokryte nieco grubszą warstwą czekolady, które możemy pokroić na niewielkie kwadraty. Smakuje równie wspaniale, a znacznie mniej z nim pracy, bo nie trzeba każdej małej kostki zanurzać w czekoladzie. A prezentuje się równie pięknie, tym bardziej, że od razu widac strukturę warstw.

Na wierzchu proponuję czekoladę mleczną z domieszką gorzkiej, by wzmocnić smak czekolady. Oczywiście można na wierzchu dać tylko mleczną lub tylko gorzką czekoladę. Można też tylko białą, choć to zestawienie może być za mało wyraziste.

Ważne! Żeby ciasto zachowało ładny wygląd, polecam je pokroić gdy tylko warstwa czekolady zastygnie. Kroimy wtedy ciasto na takie porcje w jakich chcemy je serwować, czyli na małe lub większe kwadraty czy prostokąty. Jednak zostawiamy je w formie nie rozsuwając kawałków i przykrywamy. Dzięki temu ciasto nie wyschnie, a będzie już rozdzielone i to na równe, idealnie ukrojone kawałki, jak na zdjęciu. Późniejsze krojenie ciasta, już po dłuższym czasie w chłodzie czy lodówce, może być za trudne, gdyż czekolada będzie twarda, a marcepan po dłuższym kontakcie z innymi warstwami robi się miękki i wtedy warstwy pod wpływem nacisku noża mogą się nam rozjeżdżać.

Polecam na świąteczny stół :)

Ciasto Dominosteine

forma prostokątna o wymiarach 21 na 32 cm

Składniki

piernik

  • 145 g miodu
  • 20 g cukru
  • 70 g masła
  • 2 średnie jajka
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 i 1.2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

galaretka

  • 240 g konfitury morelowej (1 mały słoik)
  • 154 g galaretki brzoskwiniowej (tj. 2 opakowania na 1 l wody)
  • 500 ml wrzątku

marcepan

  • 400 g marcepanu
  • ok. 1 łyżki cukru pudru

czekolada

  • 150 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej

Wykonanie

  • konfiturę morelową podgrzać w garnuszku. Jeśli ma kawałki owoców to zblendować malakserem na gładką masę. Jeśli jest jednolita to można pominąć blendowanie
  • gdy konfiturą będzie gorąca przetrzeć ją przez gęste sito. Z małego słoika tj ok 240 g konfitury powinniśmy uzyskać ok 180 do 190 g przecieru. Odstawić przecier do przestudzenia
  • zagotować pół litra wody i wlać ją do szklanej misy. Pół litra to połowa zalecanej ilości wody na 2 opakowania galaretki – chcemy by galaretka była bardziej gęsta. Do wrzątku wsypać galaretki i intensywnie wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia
  • następnie do galaretki dodać przecier i dokładnie rozmieszać, by masa była jednolita
  • odstawić galaretkę w chłodne miejsce, a gdy nieco ostygnie to od lodówki by stała się zimna i nieco stężała. Potrwa to ok 2 h
  • miód, cukier i masło umieścić w garnuszku i podgrzewać aż do połączenia składników. Następnie nieco przestudzić
  • mąkę, kakao, sodę i przyprawy przesiać przez sito
  • następnie do mąki z przyprawami, dodać jajka oraz masło z miodem i cukrem. Zmiksować na gęstą, jednolitą masę
  • prostokątną formę wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia
  • wlać masę do formy i piec w 180°C przez 20 min lub do suchego patyczka
  • upieczony piernik całkowicie wystudzić w formie
  • gdy galaretka będzie chłodna i gęsta ale wciąż w miarę lejąca, wylać ją na warstwę piernika
  • ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin, by galaretka dobrze stężała
  • po tym czasie rozwałkować marcepan na wymiar ciasta. Podczas wałkowania podsypywać marcepan cukrem pudrem ponieważ nieco się klei. Najłatwiej wyciąć z papieru dokładny wymiar ciasta, a następnie z szablonem wałkować marcepan, by uzyskać dokładny wymiar
  • płat marcepanu położyć na galaretce
  • czekoladę mleczną wraz z gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie trochę ostudzić, by była chłodna, ale wciąż lejąca
  • czekoladę wylać na marcepan i równomiernie rozprowadzić
  • odstawić by czekolada stężała
  • gdy tylko czekolada stężeje, pokroić całe ciasto na kawałki w jakich chcemy je serwować – np na nieduże kwadraty. Jednak nie rozsuwać kawałków, tylko zostawić je w formie i przykryć folią lub papierem by ciasto nie wyschło. Dzielimy ciasto od razu, ponieważ z czasem marcepan zmienia konsystencję i może być ciężko ładnie pokroić ciasto
  • ciasto przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce

Przepis własny, inspirowany przepisem na kostki Dominosteine, z blogu Moje wypieki

Zobacz także



Lubisz? :)