by Katarzyna Anders

Ciastka jaglane migdałowo-figowe

MigdałyCiastka i ciasteczkaSuszone figiKasza jaglanaFitBez glutenuBez jajek

Ciastka jaglane z mielonymi migdałami i figami. Zrobione nie z mąki jaglanej, a z gotowanej kaszy jaglanej. Bezglutenowe i bez jajek.

Są raczej mokre, ale też trochę chrupią – to na pewno bardziej ciastka niż ciągnące domowe batoniki. Spokojnie możemy je podać na stół jako zwykłe ciasteczka, a nie koniecznie tylko dla amatorów zdrowej żywności.

Żeby dobrze wyszły, ważne jest by kaszę ugotować w podanej, niewielkiej ilości wody i poczekać aż ta cała się wchłonie, a kasza nieco przeschnie, ponieważ nie chcemy by ciastka były mokre i gumowate, tylko lekko chrupiące.

Ciastka jaglane migdałowo-figowe – przepis

Porcja

na 16 ciastek (1 blacha)

Składniki

kasza

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 180 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 55 g mielonych migdałów
  • 65 g masła
  • 55 g cukru
  • 5 g cukru waniliowego
  • 45 g suszonych fig (3 sztuki)
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli

Wykonanie

  • kaszę przepłukać wrzątkiem, a następnie zalać 180 ml wody z 1/2 łyżeczki soli i gotować na wolnym ogniu aż cała woda się wchłonie - to potrwa ok. 15 minut. Pod koniec mieszać i uważać by kasza się nie przypaliła, gdyż po wchłonięciu wody kasza będzie dość sucha - tak ma być
  • zostawić kaszę do przestygnięcia na ok. 15 minut
  • jeśli mamy całe migdały, to sparzyć je wrzątkiem, obrać i drobno zmielić
  • figi pokroić w drobną kostkę. Powinny to być miękkie figi, dobrej jakości
  • jeśli nie mamy bardzo miękkiego masła to należy je rozpuścić
  • nieco przestudzoną kaszę zmielić w blenderze na w miarę gładką masę
  • do zmielonej kaszy dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze zmiksować mikserem. Pod wpływem miksowania figi rozpadną się na jeszcze mniejsze kawałki oraz nasionka i rozprowadzą w cieście - o to nam chodzi
  • na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładać ciasto za pomocą łyżki. Można sobie pomagać drugą łyżka, bo ciasto jest gęste. Podzielić ciasto tak, by otrzymać 16 porcji
  • następnie, dłońmi zwilżonymi lekko wodą, ukształtować ciastka w regularne koła i lekko spłaszczyć
  • piec w 180°C przez około 30 minut, aż ciastka się przyrumienią na mocno złoty kolor
  • wystudzić

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
MigdałyCiastka i ciasteczkaSuszone figiKasza jaglanaFitBez glutenuBez jajek
Przepis własny