Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem

ciasteczka owsiane ze słonecznikiem

Zdrowe, bardzo chrupiące, pełnoziarniste ciasteczka owsiane ze słonecznikiem. Bezglutenowe, bez mąki, bez białego cukru i bez jajek. Genialne w swojej prostocie, bardzo szybkie w przygotowaniu i wciągające.

Słonecznik nadaje ciasteczkom owsianym wspaniałego smaku. Ciastka są bezglutenowe oczywiście pod warunkiem użycia bezglutenowych, czyli niezanieczyszczonych, płatków owsianych.

Takie ciastka owsiane to świetna, zdrowa przekąska. Polecam!

Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem

20 ciasteczek

Składniki

  • 120 g płatków owsianych, najlepiej górskich
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 70 g masła, zimnego
  • szczypta cynamonu
  • 50 g słonecznika, łuskanego

do posypania przed pieczeniem

  • ok. 1 do 2 łyżek słonecznika

Wykonanie

  • płatki owsiane umieścić w malakserze i miksować ok 1 minuty, aż uzyskamy z nich gruboziarnistą mąkę
  • następnie dosypać cukier, cynamon, dodać masło w kawałkach i ponownie zmiksować aż uzyskamy jednolitą masę
  • dosypać słonecznik i wymieszać z masą już ręcznie, by go nie mielić. Jeśli wolimy opcję bardziej jednolitą, to można jeszcze krótką chwilkę zmiksować, ale warto zostawić większe kawałki słonecznika
  • blachę wyłożyć papierem do pieczenia, masę podzielić na 20 porcji, w dłoniach toczyć kulki, lekko je spłaszczać i układać je na blasze. Zachować maksymalne odległości, bo w trakcie pieczenia ciastka się „rozpłyną” i staną bardziej płaskie i dużo większe
  • na każdym ciastku wysypać kilka ziarenek słonecznika i delikatnie wgnieść je w masę. Nie jest to konieczne – to dekoracja
  • piec w 185ºC ok. 18 min do 20 min – do momentu aż ciastka będą złote i zrumienione – warto ich pilnować. Jeśli Wasz piekarnik ma tendencje do mocnego przypiekania to pieczcie ciastka w nieco niższej temperaturze
  • ciasta wystudzić na blasze
ciasteczka owsiane ze słonecznikiem

Przepis własny.

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)