Katarzyna Anders

Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem

Zdrowe, bardzo chrupiące, pełnoziarniste ciasteczka owsiane ze słonecznikiem. Bezglutenowe, bez mąki, bez białego cukru i bez jajek. Genialne w swojej prostocie, bardzo szybkie w przygotowaniu i wciągające.

Słonecznik nadaje ciasteczkom owsianym wspaniałego smaku. Ciastka są bezglutenowe oczywiście pod warunkiem użycia bezglutenowych, czyli niezanieczyszczonych, płatków owsianych.

Takie ciastka owsiane to świetna, zdrowa przekąska. Polecam!

Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem - przepis

20 ciasteczek

Składniki

  • 120 g płatków owsianych, najlepiej górskich
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 70 g masła, zimnego
  • szczypta cynamonu
  • 50 g słonecznika, łuskanego

do posypania przed pieczeniem

  • ok. 1 do 2 łyżek słonecznika

Wykonanie

  • płatki owsiane umieścić w malakserze i miksować ok 1 minuty, aż uzyskamy z nich gruboziarnistą mąkę
  • następnie dosypać cukier, cynamon, dodać masło w kawałkach i ponownie zmiksować aż uzyskamy jednolitą masę
  • dosypać słonecznik i wymieszać z masą już ręcznie, by go nie mielić. Jeśli wolimy opcję bardziej jednolitą, to można jeszcze krótką chwilkę zmiksować, ale warto zostawić większe kawałki słonecznika
  • blachę wyłożyć papierem do pieczenia, masę podzielić na 20 porcji, w dłoniach toczyć kulki, lekko je spłaszczać i układać je na blasze. Zachować maksymalne odległości, bo w trakcie pieczenia ciastka się „rozpłyną” i staną bardziej płaskie i dużo większe
  • na każdym ciastku wysypać kilka ziarenek słonecznika i delikatnie wgnieść je w masę. Nie jest to konieczne – to dekoracja
  • piec w 185ºC ok. 18 min do 20 min – do momentu aż ciastka będą złote i zrumienione – warto ich pilnować. Jeśli Wasz piekarnik ma tendencje do mocnego przypiekania to pieczcie ciastka w nieco niższej temperaturze
  • ciasta wystudzić na blasze

Przepis własny.

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)