Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem - przepis
20 ciasteczek
Składniki
- 120 g płatków owsianych, najlepiej górskich
- 70 g cukru trzcinowego
- 70 g masła, zimnego
- szczypta cynamonu
- 50 g słonecznika, łuskanego
do posypania przed pieczeniem
- ok. 1 do 2 łyżek słonecznika
Wykonanie
- płatki owsiane umieścić w malakserze i miksować ok 1 minuty, aż uzyskamy z nich gruboziarnistą mąkę
- następnie dosypać cukier, cynamon, dodać masło w kawałkach i ponownie zmiksować aż uzyskamy jednolitą masę
- dosypać słonecznik i wymieszać z masą już ręcznie, by go nie mielić. Jeśli wolimy opcję bardziej jednolitą, to można jeszcze krótką chwilkę zmiksować, ale warto zostawić większe kawałki słonecznika
- blachę wyłożyć papierem do pieczenia, masę podzielić na 20 porcji, w dłoniach toczyć kulki, lekko je spłaszczać i układać je na blasze. Zachować maksymalne odległości, bo w trakcie pieczenia ciastka się „rozpłyną” i staną bardziej płaskie i dużo większe
- na każdym ciastku wysypać kilka ziarenek słonecznika i delikatnie wgnieść je w masę. Nie jest to konieczne – to dekoracja
- piec w 185ºC ok. 18 min do 20 min – do momentu aż ciastka będą złote i zrumienione – warto ich pilnować. Jeśli Wasz piekarnik ma tendencje do mocnego przypiekania to pieczcie ciastka w nieco niższej temperaturze
- ciasta wystudzić na blasze
