Ciasteczka kruche z żurawiną i pomarańczą - przepis
2 blachy, tj. ok. 40 ciasteczek
Składniki
- 240 g mąki
- 130 g zimnego masła
- 60 g cukru pudru
- 10 g cukru waniliowego
- 45 g suszonej żurawiny
- 1 kopiasta łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1/3 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy (niewoskowanej)
- 1 jajko
do obtoczenia przed pieczeniem
- ok. 1 łyżka drobnego cukru
Wykonanie
- z pomarańczy otrzeć wymagana ilość skórki
- żurawinę i kandyzowaną skórkę pomarańczy pokroić dość grubo, ale tak, by kawałki były podobnej wielkości
- wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść (można mikserem), tak by ciasto jak najmniej się ogrzało, a następnie zrobić kulę, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce minimum przez 30 minut
- połowę ciasta wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Foremką wycinać koła o średnicy ok. 5 cm.
- na spodeczku nasypać ok. 1 łyżkę drobnego cukru. Każde ciasto brać do ręki i zanurzać jego wierzch w cukrze, a następnie układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej blachę z ciastkami umieścić jeszcze na ok. 15 min w lodówce, zanim włożymy je do piekarnika – dzięki temu zachowają ładny kształt
- ciastka piec w 190ºC przez 15 min. lub aż zaczną się robić złote, a następnie studzić na kratce
- w międzyczasie to samo zrobić z drugą partią ciasta
- przechowywać w szczelnej puszce
