Ciasteczka kruche z żurawiną i pomarańczą

Ciasteczka kruche z żurawiną i pomarańczą

Świąteczne kruche ciasteczka o aromacie żurawiny, pomarańczy i wanilii. Bardzo kruche i maślane, z iskrzącą cukrową posypką. Są szybkie w przygotowaniu i na pewno będą ciekawym urozmaiceniem wśród świątecznych pierników :)

Ciasteczka kruche z żurawiną i pomarańczą

2 blachy, tj. ok. 40 ciasteczek

Składniki

  • 240 g mąki
  • 130 g zimnego masła
  • 60 g cukru pudru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 45 g suszonej żurawiny
  • 1 kopiasta łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/3 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy (niewoskowanej)
  • 1 jajko

do obtoczenia przed pieczeniem

  • ok. 1 łyżka drobnego cukru

Wykonanie

  • z pomarańczy otrzeć wymagana ilość skórki
  • żurawinę i kandyzowaną skórkę pomarańczy pokroić dość grubo, ale tak, by kawałki były podobnej wielkości
  • wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść (można mikserem), tak by ciasto jak najmniej się ogrzało, a następnie zrobić kulę, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce minimum przez 30 minut
  • połowę ciasta wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Foremką wycinać koła o średnicy ok. 5 cm.
  • na spodeczku nasypać ok. 1 łyżkę drobnego cukru. Każde ciasto brać do ręki i zanurzać jego wierzch w cukrze, a następnie układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej blachę z ciastkami umieścić jeszcze na ok. 15 min w lodówce, zanim włożymy je do piekarnika – dzięki temu zachowają ładny kształt
  • ciastka piec w 190ºC przez 15 min. lub aż zaczną się robić złote, a następnie studzić na kratce
  • w międzyczasie to samo zrobić z drugą partią ciasta
  • przechowywać w szczelnej puszce
Ciasteczka kruche z żurawiną i pomarańczą

Przepis własny, inspirowany przepisem z Momontimeout.com

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)