Brukselka z orzechami i bułką tartą

Brukselka z orzechami i bułką tartą

Smaczny przepis na brukselkę. To często nielubiane warzywo, bardzo zyskuje po odpowiednim przygotowaniu. Podaję kilka trików, które w tym pomogą.

Ważne by nie gotować brukselki zbyt długo – jedynie kilka minut, tak, aby zachowała swoją zieloną barwę. Dodatkowo przed gotowaniem nacinamy głąby w krzyżyk, dzięki czemu ugotuje się równomiernie i nie będzie twarda. I najważniejsze – brukselkę gotujemy bez przykrycia, aby uwolnić z niej gorycz.

Polecam – szczególnie w połączeniu z orzechami włoskimi i bułka tartą.

Brukselka z orzechami i bułką tartą

na porcje dla 2 do 4 osób

Składniki

  • 400 g brukselki po obraniu (ok 500 g przed obraniem)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • garść łuskanych orzechów włoskich
  • 1 płaska łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka masła

Wykonanie

  • każdej brukselce odkroić końcówkę głąba i obrać z zewnętrznych listków (2 do 3 listków), naciąć głąb w krzyżyk, co ułatwi równomierne ugotowanie się całego warzywa, a następnie wrzucić do zimnej wody na krótką chwilę i przepłukać
  • wrzucić brukselkę na wrzątek z solą i cukrem (tylko tyle wody by prawie zakryła główki) i gotować od 6 do 8 min (zależnie od wielkości główek) bez przykrycia, a następnie przecedzić
  • drobno posiekać orzechy, tak by uzyskać 1 łyżkę
  • w garnku rozpuścić masło, wrzucić do niego bułkę tartą i pilnować aż bułka się lekko zarumieni (łatwo się przypala)
  • wtedy dorzucić do bułki orzechy i zrumienić jeszcze chwilę, po czym zdjąć garnek z palnika
  • do orzechów z bułką dodać brukselkę i delikatnie zamieszać aby masło z bułką i orzechami okleiły warzywo
  • od razu podawać

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)