Bouneschlupp – zupa luksemburska

Bouneschlupp - zupa luksemburska

Tradycyjna luksemburska zupa z zielonej fasolki szparagowej. W Luksemburgu to potrawa narodowa. Podawana jest też w niektórych regionach Belgii, Francji czy Niemiec.

Bardzo treściwa i dość tłusta – ja w swojej wersji znacznie zmniejszyłam ilość boczku. Czasem, w oryginalnej wersji, oprócz boczku dodaje się też kiełbasę, co jeszcze bardziej wzbogaca zupę.

Polecam jako sycące danie na zimny dzień.

Bouneschlupp – zupa luksemburska

na porcje dla 4 osób

Składniki

  • 350 g zielonej fasolki szparagowej (waga po odcięciu końcówek, przed oczyszczeniem to jest ok. 400 g)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 duże ziemniaki
  • 35 g wędzonego boczku
  • liść laurowy
  • szczypta majeranku
  • szczypta estragonu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka śmietany 18%

do posypania

  • zielona cebula dymka

Wykonanie

  • boczek pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać, marchewkę pokroić w talarki, a fasolce odciąć końcówki i pokroić na ok. 3 cm kawałki
  • w garnku, w którym będziemy gotować zupę, podsmażyć boczek aż się zarumieni
  • boczek odłożyć na bok i na tłuszczu z boczku podsmażyć cebulę, czosnek i marchewkę
  • po chwili dorzucić do warzyw fasolkę i jeszcze chwilę podsmażać
  • dodać z powrotem boczek, zalać całość wodą, dodać liśc laurowy i gotować 25 min
  • ziemniaki obrać i pokroić w kostkę
  • do zupy dodać ziemniaki, doprawić pozostałymi przyprawami i gotować kolejne 15 min
  • na koniec dodać śmietanę i zamieszać
  • zupę koniecznie podawać posypaną świeżo siekaną cebulą zieloną – w ilości 1 łyżka na porcję
Bouneschlupp - zupa luksemburska

Przepis własny na podstawie tradycyjnych luksemburskich i francuskich przepisów na Bouneschlupp

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)