Bouneschlupp – zupa luksemburska - przepis
na porcje dla 4 osób
Składniki
- 350 g zielonej fasolki szparagowej (waga po odcięciu końcówek, przed oczyszczeniem to jest ok. 400 g)
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 duże ziemniaki
- 35 g wędzonego boczku
- liść laurowy
- szczypta majeranku
- szczypta estragonu
- sól
- pieprz
- 1 łyżka śmietany 18%
do posypania
- zielona cebula dymka
Wykonanie
- boczek pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać, marchewkę pokroić w talarki, a fasolce odciąć końcówki i pokroić na ok. 3 cm kawałki
- w garnku, w którym będziemy gotować zupę, podsmażyć boczek aż się zarumieni
- boczek odłożyć na bok i na tłuszczu z boczku podsmażyć cebulę, czosnek i marchewkę
- po chwili dorzucić do warzyw fasolkę i jeszcze chwilę podsmażać
- dodać z powrotem boczek, zalać całość wodą, dodać liśc laurowy i gotować 25 min
- ziemniaki obrać i pokroić w kostkę
- do zupy dodać ziemniaki, doprawić pozostałymi przyprawami i gotować kolejne 15 min
- na koniec dodać śmietanę i zamieszać
- zupę koniecznie podawać posypaną świeżo siekaną cebulą zieloną – w ilości 1 łyżka na porcję
