Bób z bułką tartą i parmezanem - przepis
porcja dla 2 do 3 osób
Składniki
- 500 g bobu
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka świeżo startego parmezanu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- szczypta soli
Wykonanie
- bób dokładnie wypłukać
- w garnku zagotować niecały litr wody. Na wrzątek wrzucić wypłukany bób, dodać sól oraz cukier
- bób gotować odpowiednio długo w zależności od tego czy jest młody czy starszy. Młody bób z czerwca/początku lipca można gotować ok. 4 min. by był al dente lub do ok. 7 min. Bób z końca lipca ok. 10 min. Bób z sierpnia ok. 15 min. a im starszy tym może wymagać dłuższego czasu – nawet do 25 min. Zależy to również od naszych preferencji, gdyż tak naprawdę młody bób można jeść nawet na surowo, zatem nie ma mowy o niedogotowaniu. Najlepiej próbować trakcie gotowania
- zaraz po odcedzeniu bób przelać przez moment zimną wodą – pomoże to zachować bardziej żywy kolor
- bób obrać od razu obrać – zaraz po ugotowaniu jest o wiele łatwiej. Bardzo młodego bobu, z delikatną skórką nie trzeba obierać, ale również zależy to od naszych preferencji. Zostawić na sicie by całkowicie się odsączył
- w rondlu, na średnim ogniu, rozgrzać masło. Dorzucić do niego bułkę tartą i podsmażać chwilę, aż bułka zrumieni się na złoty kolor. Uwaga, bo bułkę łatwo przypalić!
- do bułki dorzucić obrany bób i przemieszać. Po chwili dodać parmezan, natkę pietruszki i szczyptę soli, przemieszać i od razu podawać