Białe czekoladki z malinami - przepis
ok. 25 czekoladek i średnicy ok. 3 cm
Składniki
- 100 g czekolady mlecznej
- ok. 5 szt. liofilizowanych malin
Wykonanie
- jeśli pomijamy temperowanie białej czekolady, to należy tylko roztopić ją w kąpieli wodnej: umieścić szklaną miskę nad garnkiem z gorącą wodą, do szklanej miski dać połamaną czekoladę. Nie przekraczać temperatury 46ºC, by nie zwarzyć czekolady. Uważać by do czekolady nie dostała się woda. Więcej o kąpieli wodnej w tym wpisie
- jeśli temperujemy białą czekoladę postępujemy wg według instrukcji, którą znajdziecie tutaj
- zostawić czekoladę by wystygła i zgęstniała, ale wciąż była płynna
- przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- za pomocą małej łyżeczki robić na papierze kleksy z czekolady o średnicy ok. 3 cm. Starać się by były równe i okrągłe. Nie mogą być za cienkie. Porcja na jeden kleks to niepełna mała łyżeczka czekolady
- liofilizowane maliny rozkruszyć palcami na większe i mniejsze kawałki – wg uznania. Ładnie wyglądają czekoladki posypane większymi kawałkami malin, ale też z odrobiną pudru z drobno rozkruszonych owoców
- każdy kleks posypać na środku kawałkami malin, tak by wszystkie kawałki miały szansę się zatopić w czekoladzie i przykleić
- blachę umieścić w lodówce na 15 do 20 min. lub do momentu aż czekoladki dobrze stężeją – wtedy bez problemu odkleją się od papieru
- przechowywać w chłodzie
