Białe czekoladki z malinami

Białe czekoladki z malinami

Niezwykle szybkie i proste, domowe czekoladki z białej czekolady i liofilizowanych malin. Idealne na romantyczny prezent walentynkowy, dzięki uroczej, biało-czerwonej kolorystyce.

Są tak łatwe i błyskawiczne w przygotowaniu, że każdy da radę. A słodko-kwaśny smak zachwyca i zaskakuje. Bardzo polecam! :)

Białe czekoladki z malinami

ok. 25 czekoladek i średnicy ok. 3 cm

Składniki

  • 100 g czekolady mlecznej
  • ok. 5 szt. liofilizowanych malin

Wykonanie

  • jeśli pomijamy temperowanie białej czekolady, to należy tylko roztopić ją w kąpieli wodnej: umieścić szklaną miskę nad garnkiem z gorącą wodą, do szklanej miski dać połamaną czekoladę. Nie przekraczać temperatury 46ºC, by nie zwarzyć czekolady. Uważać by do czekolady nie dostała się woda. Więcej o kąpieli wodnej w tym wpisie
  • jeśli temperujemy białą czekoladę postępujemy wg według instrukcji, którą znajdziecie tutaj
  • zostawić czekoladę by wystygła i zgęstniała, ale wciąż była płynna
  • przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • za pomocą małej łyżeczki robić na papierze kleksy z czekolady o średnicy ok. 3 cm. Starać się by były równe i okrągłe. Nie mogą być za cienkie. Porcja na jeden kleks to niepełna mała łyżeczka czekolady
  • liofilizowane maliny rozkruszyć palcami na większe i mniejsze kawałki – wg uznania. Ładnie wyglądają czekoladki posypane większymi kawałkami malin, ale też z odrobiną pudru z drobno rozkruszonych owoców
  • każdy kleks posypać na środku kawałkami malin, tak by wszystkie kawałki miały szansę się zatopić w czekoladzie i przykleić
  • blachę umieścić w lodówce na 15 do 20 min. lub do momentu aż czekoladki dobrze stężeją – wtedy bez problemu odkleją się od papieru
  • przechowywać w chłodzie
Białe czekoladki z malinami

Przepis własny.

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)