by Katarzyna Anders

Zupa warzywna kalafiorowa

ZupyKoperekKalafiorKalarepaMarchewkaPietruszkaWegetariańskieKuchnia polska

Bardzo lekka i aromatyczna zupa warzywna na bazie kalafiora i kalarepy. Robi się ją bardzo szybko, a dzięki zasmażce i przyprawom jest wyrazista.

Zupa warzywna kalafiorowa – przepis

Porcja

na porcje dla 6 osób

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 selera
  • 2 kalarepy
  • listki z kalarepy
  • 1 mały kalafior
  • sól
  • pieprz
  • pęczek koperku
  • trochę zielonej pietruszki

zasmażka

  • 1 i 1/2 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła

Wykonanie

  • wszystkie warzywa umyć i obrać
  • kalafior podzielić na różyczki, marchewkę i pietruszkę pokroić w talarki, a seler i kalarepę w kostkę. Oderwane z kalarepy listki lekko posiekać
  • na wrzątek (ilość wody taka, aby zakryła wszystkie warzywa, ale nie więcej) wrzucić marchewkę, pietruszkę oraz seler i gotować przez 10 min, następnie dodać kalarepę oraz kalafior i gotować kolejne 10 min. Pod koniec dodać listki kalarepy
  • rozpuścić masło, po chwili dodać do niego mąkę i przyrumienić ją często mieszając - uważać aby nie przypalić zasmażki
  • posiekać koperek i zieloną pietruszkę
  • zasmażkę dodać do zupy i dokładnie zamieszać, całość posolić, popieprzyć, dodać koperek i natkę pietruszki

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
ZupyKoperekKalafiorKalarepaMarchewkaPietruszkaWegetariańskieKuchnia polska
Przepis z domu rodzinnego