Tzatziki

Tzatziki

Jeden z najpopularniejszych dipów na świecie, składający się z jogurtu greckiego, ogórków, czosnku i oliwy z oliwek.

Bardzo częstym dodatkiem do powyższej podstawowej wersji, jest świeży koperek, który świetnie wzbogaca sos. Natomiast sok z cytryny nadaje mu wyrazistości.

Sos tzatziki, podawany jest do wszelkich grillowanych, pieczonych lub smażonych mięs. Świetnie pasuje również do grillowanych warzyw, a szczególnie do ziemniaków (polecam przepis na pieczone ziemniaki).

Sprawdzi się również jako przystawka z chrupiącym pieczywem lub dip do maczania.

Tzatziki

na porcje dla 2 do 3 osób

Składniki

  • 250 g naturalnego gęstego jogurtu greckiego
  • 2 niewielkie gruntowe ogórki (ewentualnie 1/2 dużego ogórka zielonego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/2 pęczka świeżego koperku
  • 3/4 łyżeczki soli

Wykonanie

  • ogórki obrać i zetrzeć na grubej tarce, a następnie posolić i odstawić na ok. 20 min.
  • czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do jogurtu
  • po 20 min. odcisnąć z ogórków wodę, która wypłynęła
  • koperek posiekać, a z cytryny wycisnąć łyżeczkę soku
  • do odciśniętych ogórków dodać jogurt z czosnkiem, koperek, oliwę, sok z cytryny i wymieszać
Tzatziki

Przepis, po niewielkich modyfikacjach, z przepisu na sos tzatziki Roberta Makłowicza

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)