Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka

Surówka z kapusty, marchewki i jabłka

Bardzo smaczna, lekka i orzeźwiająca surówka z kapusty pekińskiej, marchewki, jabłka oraz sporej ilości zielonej pietruszki. Pasuję do większości dań obiadowych lub np. do mięs z grilla.

Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, całkiem bliska słynnej surówce Coleslaw. Ponieważ sos opiera się na jogurcie z niewielkim dodatkiem śmietany 18% i zdrowej oliwy z oliwek extra vergine, to surówka jest lekka i zdrowa. Tłuszcz z sosu też jest potrzebny – dzięki niemu lepiej wchłaniają się witaminy, a w szczególności witamina A.

Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka

porcje dla 4 osób

Składniki

  • 1/3 główki kapusty pekińskiej
  • 1 średnie jabłko
  • 1 marchewka
  • 1 duża garść natki pietruszki

Sos

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 3/4 łyżeczki cukru

Wykonanie

  • wymieszać ze sobą wszystkie składniki sosu
  • drobno poszatkować kapustę pekińską i dać ją do miski
  • posiekać natkę pietruszki i dodać do kapusty
  • obrać marchewkę oraz jabłko. Z jabłka wydrążyć gniazdo nasienne. Marchew oraz jabłko zetrzeć na dużych oczkach tarki, następnie dodać do kapusty z pietruszką
  • wszystkie warzywa wymieszać ze sobą. Dodać sos i jeszcze raz dobrze wymieszać, aż surówka będzie jednolita
  • podawać od razu. Surówkę można przechować w lodówce, ale najlepsza jest przygotowana na świeżo
Surówka z kapusty, marchewki i jabłka

Przepis własny, inspirowany surówką mojej Mamy.

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)