by Katarzyna Anders

Sos karmelowy

Sosy, dipy, smarowidłaSłodkie sosy i smarowidłaTłusty CzwartekWalentynkiŚmietanaBez glutenu

Najlepszy dodatek do deserów, lodów, ciast, ale też popcornu czy słonych precelków. Również składnik deserów czy ciast. Najlepszy, domowy, prosty sos karmelowy.

Nie jest to karmel, czyli sam rozpuszczony cukier, który szybko tężeje, ale sos – gęsty, słodki, nietężejący (najwyżej nieco gęstnieje). Możecie go przechowywać do kilku dni w lodówce, oczywiście jeśli coś Wam w ogóle zostanie ;)

Możecie zrobić od razu większą ilość – jedynym ograniczeniem jest szeroki garnek lub patelnia, koniecznie z grubym dnem, na której Wasza ilość cukru rozłoży się równomiernie i niezbyt grubo – od tego zależy powodzenie rozpuszczania cukru i całego sosu. Jeśli cukru będzie za dużo, nie zdąży on rozpuścić się równomiernie i może się przypalać lub tworzyć grudy.

Sos karmelowy jest wyśmienity w lekko słonej wersji. W tym celu na samym końcu dodajcie szczyptę soli. Jeśli nie chcecie słonej wersji, to i tak polecam Wam dodanie odrobiny soli dla kontrastu – słony smak nie będzie wyczuwalny, ale sos będzie lepszy i lepiej podkreśli smak Waszych deserów.

Sos karmelowy – przepis

Porcja

ok. 160 g sosu tj. mały słoiczek

Składniki

  • 90 g cukru drobnego
  • 15 g masła
  • 150 ml śmietanki 30%

ewentualnie

  • szczypta soli

Wykonanie

  • cukier umieścić w garnuszku z grubym dnem. Najlepiej by garnek był szeroki i płaski, by powierzchnia na cukier była dość duża. Cukier ma być rozłożony równomiernie, dość cienką warstwą
  • postawić na ogniu i nie mieszając, czekać aż cukier się rozpuści. Będzie najpierw przezroczysty, a następnie zacznie ciemnieć i robić się złoty. Trwa to kilka minut. Od momentu gdy cukier się rozpuści, wszystko dzieje się błyskawicznie. Trzeba bardzo uważać, by dodać masło i śmietankę w odpowiednim momencie, tzn gdy cukier będzie złoty, a nie ciemnobrązowy. Inaczej cukier się przypali i zyska gorzki posmak, a całość będzie nie do uratowania. Lepiej zrobić to za wcześnie niż za późno
  • Gdy cukier będzie złoty dodać masło i zaraz potem śmietankę. Trzeba przy tym bardzo uważać gdyż reakcja jest gwałtowna. Sos wymieszać, a następnie czekać by składniki się połączyły, mieszając od czasu do czasu. Po chwili, jeśli pojawiły się ewentualne grudy cukru, to powinny się rozpuścić
  • jeśli chcemy być nasz sos był bardziej wyrazisty, słonawy to teraz należy dodać szczyptę soli. Nawet jeśli nie chcemy słonego sosu karmelowego, to warto zawsze dodać odrobinę soli - sos nie będzie słony, ale smak się uwydatni
  • sos wystudzić i trzymać w zamkniętym słoiczku do kilku dni. Jeśli nadmiernie zgęstnieje, można go trochę podgrzać
  • jeśli sos wciąż jest dla nas za gęsty, można dodać trochę więcej śmietanki

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Sosy, dipy, smarowidłaSłodkie sosy i smarowidłaTłusty CzwartekWalentynkiŚmietanaBez glutenu
Przepis własny