by Katarzyna Anders

Sos barbecue

Sosy, dipy, smarowidłaSosy i dipySylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyGrillPomidoryKuchnia amerykańska

Domowy sos barbecue czy po prostu sos BBQ, to podstawa sezonu grillowego. Ten jest wyrazisty, słodko-ostry, dokładnie taki jaki powinien być do wszystkich mięs z grilla! A przy tym szybki w przygotowaniu.

Nie bądźcie zdziwieni, że sos jest dość jasny – samych amerykańskich odmian sosów barbecue jest całe mnóstwo, zależnie od stanu czy regionu, z którego pochodzą. Podstawą mogą być pomidory, ich przeciery, pasty, ale czasem też ocet czy musztarda. Zależnie co przeważa sos BBQ może być jasny do ciemnego, żółtawy, przez czerwony do brązowego. Może być rzadki lub gęsty, jednolity czy też z drobinkami składników.

Ja polecam przygotowanie sosu na bazie pomidorów z puszki (kartonika). Ale zamiast możecie użyć koncentratu pomidorowego lub pasty – wtedy sos będzie nieco ciemniejszy i bardziej intensywny.

Również im dłużej go pogotujecie tym gładszy będzie po zmiksowaniu i intensywniejszy.

Zależnie od konsystencji jaką preferujecie możecie go rozcieńczyć wodą.

Sos barbecue – przepis

Porcja

1 mały słoik

Składniki

  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 puszka pomidorów 400g
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
  • 3 łyżki sosu worcestershire
  • 2/3 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej (ewentualnie zwykłej)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 do 2 łyżek wody

Wykonanie

  • cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę
  • w rondlu o grubym dnie lub na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać cebulę i podsmażać ją aż będzie złota. Dodać czosnek i jeszcze chwilę przesmażać
  • dodać pomidory i gotować sos na średnim ogniu ok. 10 minut
  • dodać pozostałe składniki sosu i gotować na małym ogniu jeszcze ok. 15 do 20 minut, aż pomidory i cebula będą miękkie i rozpadające. Wtedy zblendować sos blenderem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby można dodać 1 do 2 łyżek wody. Jeśli chcemy gęstszy sos to można go jeszcze chwilę pogotować, co go zagęści
  • gotowy można przechowywać w lodówce ok. 1 tygodnia

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Sosy, dipy, smarowidłaSosy i dipySylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyGrillPomidoryKuchnia amerykańska
Przepis własny.