by Katarzyna Anders

Sernik waniliowy na zimno z truskawkami

DeseryTruskawkiNa upałyŚmietanaTwarógSerniki na zimnoBez glutenuBez jajek

Bardzo prosty i lekki sernik waniliowy na zimno, z sera twarogowego i dużej ilości truskawek. Idealny deser na upały! Jest kremowy, słodki i mocno waniliowy :)

Proponuje Wam sernik bez spodu, wypełniony w środku truskawkami, a na wierzchu z jeszcze większą ich ilością. Dzięki temu sernik jest bardzo lekki i w miarę niskokaloryczny. To bardziej taki deser serowy z truskawkami.

Oczywiście, jeśli ktoś chce, to nic nie stoi na przeszkodzie by na dnie ułożyć najpierw biszkopty :)

Sernik jest bardzo prosty, z minimalnej ilości składników. Proponuję użyć sera twarogowego z wiaderka, który bardzo sprawdza się przy sernikach na zimno. Nieważne jeśli ser będzie trochę zbyt wodnity, jednak zwróćcie uwagę, by wybrać dobry ser 100 % twarogu, bez dodatku jakiś śmietanek, czy innych ulepszaczy – taki jest po prostu najlepszy. A jeśli uda się Wam taki znaleźć, to trzymajcie się go, bo z takiego nie oszukanego 100% mielonego twarogu, to i nawet pieczony sernik może się udać ;)

Nie ma tu sensu mielić własnego twarogu, ale oczywiście można.

Polecam, szczególnie na upały, kiedy pieczenie nie wchodzi w grę :)

Sernik waniliowy na zimno z truskawkami – przepis

Porcja

tortownica 21 cm

Składniki

masa serowa

  • 650 g sera twarogowego, mielonego
  • 200 g śmietany 36%
  • 150 g cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 4 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 50 ml gorącej wody
  • 400 g truskawek

do dekoracji

  • 300 g truskawek
  • kilka listków mięty

Wykonanie

  • jeśli nie mamy mielonego sera twarogowego (np. z wiaderka, co w tym przepisie polecam), to należy zmielić ser, przynajmniej dwukrotnie
  • żelatynę zalać gorąca wodą (nie wrzącą) i dokładnie rozmieszać, a następnie zostawić do przestudzenia
  • 400 g truskawek umyć, odszypułkować i całkowicie osuszyć
  • dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zapinając go obręczą, a na bok tortownicy dać pasek papieru do pieczenia - tak wyłożony papier nie będzie się zaginał i “odbijał” w masie serowej
  • wyskrobać ziarenka z laski wanilii i najlepiej rozetrzeć palcami z odrobiną cukru, by się rozdzieliły
  • zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier oraz ziarenka wanilii
  • do śmietany wmieszać, na wolnych obrotach miksera, ser
  • do żelatyny dodać ze dwie łyżki masy serowej i dokładnie wymieszać
  • następnie, tak zahartowaną żelatynę wmieszać bardzo dokładnie do masy serowej
  • około połowę masy serowej wylać do tortownicy. W masie poukładać ściśle obok siebie 400 g całych truskawek, układając je czubkiem w dół. Truskawki powciskać trochę w masę. Następnie wylać drugą część masy, tak by całkiem zakryła truskawki
  • tortownicę przykryć folią, tak by nie stykała się z masą i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do stężenia
  • 300 g truskawek do dekoracji umyć, odszypułkować i całkowicie osuszyć, a nastepnie pokroić na pół, a większe truskawki na 3 do 4 części
  • stężały sernik wyłożyć na tortownicę, a na wierzchu rozsypać pokrojone truskawki. Dodatkowo można ułożyć listki mięty
  • sernik trzymać w lodówce

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
DeseryTruskawkiNa upałyŚmietanaTwarógSerniki na zimnoBez glutenuBez jajek
Przepis własny