Sałatka z rzodkiewek i młodych ziemniaków

Sałatka z rzodkiewek i młodych ziemniaków

Wiosenna, lekka, ale sycąca sałatka z młodych ziemniaków, rzodkiewki, rzodkwi oraz kiełków rzodkiewki, z jogurtowym sosem.

Ta potrójnie rzodkiewkowa sałatka jest pysznym, lekkim posiłkiem. Lekka ostrość rzodkiewki czerwonej, rzodkwi białej oraz kiełków dodają jej smaczku :)

Polecam w sezonie na młode ziemniaki i nowalijki.

Sałatka z rzodkiewek i młodych ziemniaków

porcje dla 2 osób

Składniki

  • 6 do 8 liści sałaty masłowej
  • duża garść kiełków rzodkiewek
  • 3 średnie młode ziemniaki
  • 6 rzodkiewek czerwonych
  • ok. 4 cm średniej grubości białej rzodkwi
  • ⅓ łyżeczki soli do posypania białej rzodkwi

sos

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • ⅓ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • kilka kropli cytryny

Wykonanie

  • młode ziemniaki wyszorować, ale nie obierać. Następnie gotować w małej ilości wody (tak by zakryła ziemniaki) przez 10 do 15 min, zależnie od wielkości. Po ugotowaniu powinny być jędrne
  • składniki sosu dokładnie wymieszać
  • białą rzodkiew dokładnie umyć, przekroić na pół, a następnie na cienkie plasterki – tak by uzyskać półtalarki. Posypać je solą – dzięki temu rzodkiew puści sok i pozbędziemy się lekkiej goryczki
  • czerwone rzodkiewki dokładnie umyć, odciąć końcówki i pokroić na ćwiartki
  • liście sałaty oraz kiełki umyć i osuszyć
  • ugotowane ziemniaki pokroić na ćwiartki
  • z białej rzodkwi odlać sok, który się wytworzył
  • na talerzach rozłożyć liście sałaty, a na nich ziemniaki, rzodkiewki, rzodkiew oraz kiełki i polać całość sosem
  • podawać od razu
Sałatka z rzodkiewek i młodych ziemniaków

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)