by Katarzyna Anders

Sałatka z pieczoną dynią, gruszką i camembert

Orzechy włoskieSałatki i surówkiGruszkiPrzyjęcia i imprezyDyniaSzpinakCamembertSałatki wegetariańskieWegetariańskie

Jesienna sałatka z pieczoną dynią hokkaido, gruszką i serem camembert na szpinaku, posypana orzechami włoskimi. Jest pełna kolorów, a klasyczne połączenie gruszki, sera camembert i orzechów włoskich, znakomicie sprawdza się z pieczoną dynią. Jako dressing polecam jeden z moich ulubionych sosów – miodowo-musztardowy z octem balsamicznym.

W sałatce możecie wykorzystać wcześniej upieczona dynię – wtedy sałatka jest bardzo szybka w przygotowaniu.

Sałatka z pieczoną dynią, gruszką i camembert – przepis

Porcja

porcja dla 2 osób

Składniki

Dynia

  • 350 g dyni hokkaido (ok. 1/2 małej dyni)
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
  • szczypta pieprzu
  • 1 duża gruszka
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 50 g liści świeżego, młodego szpinaku
  • 90 g sera camembert
  • 20 g orzechów włoskie

Sos

  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 3/4 łyżeczki musztardy
  • 3/4 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Wykonanie

  • jeśli mamy całą dynię, to przekroić ją na dwie równe połowy i za pomocą łyżki wydrążyć nasiona. Dyni Hokkaido nie trzeba obierać ze skórki – jej skórka jest jadalna
  • następnie wziąć potrzebną nam ilość dyni i pokroić na plastry szerokości ok. 2 cm.
  • do oliwy dodać sól, pieprz, paprykę i dobrze rozmieszać i za pomocą pędzelka posmarować kawałki dyni oliwą z przyprawami
  • na blasze rozłożyć papier do pieczenia, a następnie rozłożyć na nim dynię
  • piec dynię w 200°C przez około 20 do 25 min. - chcemy by dynia była miękka, ale jędrna i nie rozpadała się w sałatce. Po upieczeniu dynię nieco przestudzić - dawać ją do sałatki gdy będzie średnio ciepła
  • składniki sosu dokładnie wymieszać
  • orzechy z grubsza posiekać
  • szpinak umyć, osuszyć i jeśli listki mają długie ogonki, to należy je urwać i wyrzucić
  • gruszkę umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w plastry grubości ok. 1 cm
  • ser pokroić na plasterki, a potem w paski
  • na talerzach rozłożyć szpinak, na nim gruszkę, następnie pieczoną dynie oraz ser. Polać całość sosem, a następnie posypać orzechami włoskimi
  • podawać od razu

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Orzechy włoskieSałatki i surówkiGruszkiPrzyjęcia i imprezyDyniaSzpinakCamembertSałatki wegetariańskieWegetariańskie
Przepis własny