by Katarzyna Anders

Sałatka z burakami, jabłkiem i fetą

Orzechy laskoweSałatki i surówkiJabłkaBurakiSałataFetaSałatki wegetariańskieWegetariańskieFit

Ciekawa i lekka wegetariańska sałatka z pieczonymi burakami, jabłkiem, serem feta i prażonymi orzechami laskowymi, z lekkim sosem o aromacie pomarańczy.

Dobra na przekąskę lub przystawkę. Jeśli mamy już upieczone buraki, to jest bardzo szybka w przygotowaniu.

Ponieważ buraki pieką się bardzo długo (nawet do 2 godzin, zależnie od wielkości), to warto upiec większą ilość, a nadmiar można przechować w lodówce i wykorzystać na następny dzień lub dwa, do innego dania z burakami.

Sałatka z burakami, jabłkiem i fetą – przepis

Porcja

porcje dla 2 osób

Składniki

  • 250 g buraków (2 średnie sztuki)
  • 1 jabłko
  • 1/3 główki sałaty masłowej
  • 50 g fety
  • 15 g orzechów laskowych

dressing

  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1 i 1/2 łyżka soku z pomarańczy
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Wykonanie

  • buraki dokładnie umyć i wyszorować. Nie należy ich obierać
  • następnie nasmarować je odrobiną oliwy i ułożyć w naczyniu żaroodpornym
  • piec w 190°C przez ok. 1 i 1/2 godziny, a nawet do 2 godzin – aż będą miękkie ale jędrne (można to łatwo sprawdzić wbijając widelec), a skórka się pomarszczy i wybrzuszy. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków. Małe sztuki upieką się o wiele szybciej niż duże
  • po upieczeniu buraki chwilę przestudzić, a następnie obrać ze skórki. Dobrze jest pracować z burakami w rękawiczkach, bo barwią skórę
  • wymieszać wszystkie składniki sosu
  • posiekać dość grubo orzechy laskowe. Najlepiej smakują wcześniej obrane i uprażone - tutaj instrukcja jak to zrobić
  • przestudzone i obrane buraki pokroić w średnią kostkę
  • jabłko wydrążyć i również pokroić w średnią kostkę. Jabłko można też wcześniej obrać
  • liście sałaty obrać, umyć, lekko porwać i rozłożyć na talerzach
  • na sałacie rozłożyć kostki buraka, jabłka
  • równomiernie polać sosem
  • następnie posypać całość orzechami i pokruszonym serem feta
  • podawać natychmiast

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Orzechy laskoweSałatki i surówkiJabłkaBurakiSałataFetaSałatki wegetariańskieWegetariańskieFit
Przepis własny