Prosty sernik bez spodu

Prosty sernik bez spodu

Prosty i szybki sernik bez spodu i bez dodatku tłuszczu, bezglutenowy. Najprostszy jaki może być – minimum składników i pracy, a efekt świetny.

Długo testowałam różne przepisy, by znaleźć ten na sernik najłatwiejszy, bezproblemowy, lekki, na każdą okazję. Najlepiej też trochę odchudzony – taka kwintesencja sernika, można powiedzieć „sam ser”. Ten sernik właśnie taki jest – nie dodajemy tu masła, nie mamy kalorycznego spodu. Robi się go błyskawicznie, bez kąpieli wodnej, łatwo.

Podstawą jest dobry ser – musi być to gęsty, prawdziwy twaróg. Nie produkty twarogopodobne z wiaderek, z dodatkiem śmietanek i innych wynalazków. Takie rzadkie pseudotwarogi spowodują, że sernik się nam rozleje. Najlepiej samemu zmielić prawdziwy twaróg, bo wtedy mamy pewność jakości produktu. Jednak znajdziecie na rynku też sery z wiaderek, które są w 100% zmielonym twarogiem, tylko trzeba dokładnie czytać etykiety. Ja piekłam z takiego właśnie sera z wiaderka – gęstego i dobrej jakości. I jak widać sernik się udał :) A przygotowanie ciasta trwało kilka minut.

Bardzo polecam!

Prosty sernik bez spodu

Tortownica 23 do 24 cm

Składniki

1 kg sera twarogowego, zmielonego
6 jajek
280 g cukru, drobnego
80 g mąki ziemniaczanej

do dekoracji

cukier puder

Wykonanie

  • jeśli nie macie zmielionego twarogu, to należy go zmielić co najmniej dwukrotnie
  • spód i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Polecam zapiąć warstwę papieru na spodzie i resztę odciąć, a boki wyłożyć osobnym paskiem papieru – żeby pasek się trzymał do momentu wlania ciasta, warto boki przesmarować odrobiną masła lub zwilżyć minimalnie wodą
  • do miski wbić jajka (bez rozdzielania) i dodać cukier. Miksować przez chwilę, aż masa zacznie robić się puszysta i jasna
  • do masy jajecznej dodać zmielony twaróg oraz mąkę ziemniaczaną i zmiksować tylko do połączenia składników
  • masę wlać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez ok. 70 minut – do momentu gdy cały sernik urośnie i wybrzuszy się również na środku oraz zrumieni na złoto (ale nie bardziej – nie na brązowo). Można nieco przeciągnąć czas pieczenia, by osiągnąć opisany efekt, ale nie dlużej niż 15 minut – nawet jeśli środek całkiem nie wyrósł, to sernik zetnie się w lodówce
  • gotowy sernik wystudzić. Podczas pieczenia sernik urośnie, wybrzuszy się, może trochę popęka, jednak podczas studzenia opadnie i wyrówna się do prostego poziomu, a boki się skurczą – tak ma być. Następnie włożyć sernik do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc – sernik koniecznie trzeba schłodzić
  • przed pokrojeniem posypać obficie cukrem pudrem. Sernik kroić i podawać mocno schłodzony
Prosty sernik bez spodu
Prosty sernik bez spodu

Przepis własny.

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)