by Katarzyna Anders

Galette z gruszkami i śliwkami

Tarty i krucheOrzechy włoskieCiasta, torty, tartyGruszkiŚliwkiCynamonBez jajekKuchnia francuska

Galette, czyli krucha, rustykalna tarta pieczona bez formy. Tym razem gruszkowo-śliwkowa z orzechową nutą. Pyszne, jesienne wydanie, które zaskoczy Was smakiem.

Poza układaniem owoców, tarta jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Gorąco polecam – szczególnie na ciepło, z dodatkiem sosu waniliowego lub domowych lodów waniliowych :)

A miłośnikom jabłek polecam galette z jabłkami.

Galette z gruszkami i śliwkami – przepis

Porcja

tarta o średnicy ok. 20 cm

Składniki

ciasto

  • 190 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 40 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki wody

owoce

  • 2 średnie gruszki
  • 5 średnich śliwek
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

do podsypania

  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 25 g orzechów włoskich

na koniec

  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka grubego cukru

Wykonanie

  • wymieszać szybko mąkę z cukrem, solą i masłem, w trakcie dodając wodę. Najwygodniej użyć miksera, który szybko połączy nam składniki
  • kulę ciasta owinąć folią i schładzać w lodówce przez 30 minut
  • gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grube plasterki. Proponuje połówkę gruszki dzielić na 6 do 8 plastrów
  • śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki, a następnie pokroić na mniejsze kawałki, np. jedną śliwkę na 6 do 8 plastrów
  • gruszki i śliwki umieścić w misce, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier, cukier waniliowy, cynamon i wszystko wymieszać by cukier i cynamon oblepiły równomiernie owoce
  • orzechy zmielić w malakserze lub bardzo drobno pokroić. Orzechy wymieszać z cukrem i mąką do podsypania ciasta
  • na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na placek o średnicy 30 cm i przenieść na blachę
  • środek ciasta posypać mąką z cukrem i orzechami, zostawiając ok. 5 cm od brzegu na zawinięcie
  • ułożyć wszystkie gruszki, plasterek przy plasterku, tak by zakryły cały środek, a następnie na gruszkach równomiernie rozkładać śliwki. Gdy skończymy rozkładanie, zawinąć brzeg ciasta na owoce
  • rozpuścić 2 łyżki masła
  • brzeg posmarować za pomocą pędzelka odrobiną masła i posypać grubym cukrem, a większością masła polać równomiernie owoce
  • tartę piec w 200°C przez ok. 35 do 45 min, lub do momentu, aż brzeg będzie mocno zarumieniony, ciemnozłoty
  • tartę przestudzić. Można ją podawać jeszcze lekko ciepłą lub na zimno

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Tarty i krucheOrzechy włoskieCiasta, torty, tartyGruszkiŚliwkiCynamonBez jajekKuchnia francuska
Przepis własny