Domowe masło

Domowe masło

Świeże, domowe masło śmietankowe, to najprostszy i najlepszy dodatek do chrupiącego pieczywa. Jest tak łatwe w przygotowaniu, że musicie spróbować!

Nigdy nie sądziłam, że będę robić własne masło – a jednak! Może nie na co dzień, ale od czasu do czasu czemu nie – bo naprawdę nie sądziłam, że jest to aż tak proste i szybkie. A zabawa przy tym świetna :) I takie świeże, domowe masło własnej produkcji jest trochę inne – świeższe, bardziej śmietankowe, pyszne. Polecam, bo szczególnie dla dzieci będzie to niezła atrakcja :)

Jedyne czego potrzebujecie to tłusta śmietana – najlepiej z jak największą zawartością tłuszczu. Na rynku znajdziecie 42% śmietanę, ale nada się również 36%, która jest powszechna.

Śmietana musi być schłodzona. Fakt, że będzie się dłużej ubijać, ale też pewniej, a przede wszystkim później łatwiej będzie wypłukać i kształtować masło.

Domowe masło

200 g masła, tj. standardowa kostka

Składniki

400 ml śmietany 42% (może być też 36%)

Wykonanie

  • schłodzoną śmietanę umieścić w misce lub naczyniu – najlepiej by było wąskie i wysokie, bo pod koniec ubijania maślanka mocno chlapie
  • śmietanę ubijać mikserem – wystarczy nawet ręczny. Ubijanie potrwa kilka dobrych minut. Będziecie obserwować jak najpierw powstaje bita śmietana, a z biegiem czasu zaczyna się ona warzyć i pojawia się masło oraz maślanka. Ubijać do momentu, aż uzyskamy gęste masło wyraźnie oddzielające się od rzadkiej maślanki
  • masło z maślanką umieścić z naczyniu z dziurkami lub na sicie i pozwolić by cała maślanka odciekła
  • masło włożyć do lodowatej wody i ugniatać trochę ręką, by wypłukać resztki maślanki. Zmieniać wodę i płukać do momentu, aż woda będzie czysta
  • gotowe masło ukształtować w osełkę lub kulę i zapakować np. w papier do pieczenia
  • masło pozostaje świeże do kilku dni, ale im świeższe tym lepsze. Można je też zamrozić
Domowe masło

Przepis własny.

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)