by Katarzyna Anders

Ciasto cynamonowe ze śliwkami

Ciasta ucieraneCiasta, torty, tartyŚliwkiCynamonKuchnia polska

Pyszne i proste ciasto ucierane ze śliwkami i mocnym aromatem cynamonu. Obowiązkowe w sezonie na śliwki.

Piecze się dość długo, chociaż może to zależeć od piekarnika – a mój ma skłonność do wyjątkowo długiego pieczenia ciast ucieranych ;)

Dlatego nie sugerujcie się podanym czasem, tylko sprawdzajcie stan upieczenia patyczkiem. Gdy całe ciasto, również na środku, ładnie i mocno wyrośnie, będzie złotobrązowe, a wbity patyczek będzie suchy, wtedy jest gotowe.

Natomiast jeśli ciasto zbyt mocno Wam się rumieni, a patyczek jest wciąż mokry, to przykryjcie je folią aluminiową (błyszczącą stroną do góry). Zapobiegnie to dalszemu przypiekaniu wierzchu, a ciasto spokojnie dojdzie.

Ciasto cynamonowe ze śliwkami – przepis

Porcja

tortownica 26 cm

Składniki

ciasto

  • 170 g masła
  • 215 g drobnego cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mleka
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

owoce

  • 500 g śliwek
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

do posypania

  • cukier puder

Wykonanie

  • śliwki przekroić na pół i wyjąć pestki. Następnie pokroić je w łódki - większe śliwki na 6 części, a mniejsze na 4 części
  • śliwki wymieszać z cukrem i cynamonem i odstawić na bok
  • tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a z zewnątrz owinąć folią aluminiową (zapobiegnie to ubrudzeniu piekarnika przez sok z owoców, jeśli ewentualnie coś by wyciekło. Chociaż przy tym cieście to się raczej nie zdarza)
  • masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Najlepiej robić to mikserem
  • kolejno dodawać jajka i dalej ucierać
  • mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Można ją przesiać - ciasto będzie bardziej puszyste
  • dodać resztę składników i zmiksować do połączenia
  • wlać masę do tortownicy
  • na cieście rozłożyć śliwki. Układać je skórką do dołu i dość ściśle. Następnie wcisnąć je placami do ciasta - mniej więcej do połowy wysokości
  • piec w 180°C przez 80-90 min. Kontrolować czy wierzch ciasta się nie przypala - jeśli tak, to nakryć ciasto folią aluminiową. Sprawdzać stan wypieczenia patyczkiem - ciasto będzie gotowe, gdy wyciągnięty patyczek będzie suchy
  • wyjąć z piekarnika i przestudzić 10 min., a następnie wyjąć z tortownicy
  • przestudzone posypać z wierzchu cukrem pudrem

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Ciasta ucieraneCiasta, torty, tartyŚliwkiCynamonKuchnia polska
Przepis własny