by Katarzyna Anders

Babeczki Mince pies

Babeczki i muffinyRodzynkiSuszona żurawinaWigilia i Boże NarodzeniePomarańczeBabeczkiCynamonBez jajekKuchnia brytyjska

Aromatyczne, świąteczne babeczki mince pies, prosto z Wielkiej Brytanii. W okresie świąt Bożego Narodzenia królują tam w sklepach, restauracjach i na świątecznych jarmarkach.

Pierwsze wzmianki o mince pies sięgają XIII wieku. Kiedyś podawano je jako świąteczne ciasto. Były wtedy dużo większe i w swoim składzie zawierały mięso, przeważnie baraninę. Z biegiem lat przepis się zmieniał, nadzienie stawało się słodsze.

Obecnie mince pies mają formę niewielkich babeczek, zamkniętych z wierzchu ciastem w formie koła lub gwiazdki. Są nadziewane mincemeat, czyli słodką i gęstą mieszanką bakalii, jabłek, kandyzowanych owoców, przypraw, zakrapianą alkoholem. Ciasto robimy m. in. ze smalcu, co jest nawiązaniem do tradycji ich mięsnego charakteru.

Babeczki Mince pies – przepis

Porcja

na 12 babeczek pieczonych w formie na muffinki

Składniki

ciasto

  • 220 g mąki pszennej
  • 55 g smalcu
  • 55 g masła
  • sok z 1 pomarańczy
  • szczypta soli

mincemeat

  • 160 g suszonej żurawiny
  • 1 małe jabłko
  • 75 g rodzynek
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • otarta skórka z pół pomarańczy
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 35 g cukru
  • 10 g cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • szczypta imbiru
  • szczypta soli
  • kilka kropel ekstraktu z migdałów
  • 1 łyżka miodu
  • 15 ml likieru malinowego
  • 15 ml wódki

do formy

  • masło
  • bułka tarta

do posypania

  • cukier puder

Wykonanie

  • wymieszać z grubsza mąkę, smalec, masło i włożyć do zamrażarki na 20 minut
  • wycisnąć sok z pierwszej pomarańczy, wymieszać go z solą i wstawić do lodówki
  • jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę
  • zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z drugiej pomarańczy
  • w garnku umieścić wszystkie składniki mincemeat z wyjątkiem miodu oraz alkoholi i podgrzewać na wolnym ogniu przez 15 min
  • dodać miód, alkohole i podgrzewać jeszcze 5 min, a następnie odstawić do przestudzenia
  • mąkę, masło i smalec zmiksować z sokiem, ciasto szybko zagnieść, podzielić na 3 części, owinąć je folią i włożyć do zamrażarki na 20 minut
  • formę na muffinki wysmarować masłem, a następnie wysypać bułką tartą
  • jedną kulę ciasta rozwałkować na grubość 4 mm, szybko wycinać koła o średnicy ok. 8 cm i umieszczać je w formie. To samo zrobić z pozostałymi porcjami ciasta, aż do napełnienia formy. Ciasto szybko się ogrzewa i wtedy ciężko je kształtować - dlatego dzielimy je na części, by w danym momencie używać tylko niewielkiej ilości ciasta, a resztę trzymać w zamrażarce
  • do formy wyłożonej ciastem nałożyć nadzienie, rozdzielając je równo
  • z reszty ciasta wyciąć gwiazdki i położyć je na nadzieniu
  • piec w 220ºC 15 minut, aż babeczki się znacznie zarumienią
  • babeczki przestudzić, wyjąć ostrożnie z formy i oprószyć je cukrem pudrem

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Babeczki i muffinyRodzynkiSuszona żurawinaWigilia i Boże NarodzeniePomarańczeBabeczkiCynamonBez jajekKuchnia brytyjska
Przepis, po modyfikacjach, z blogu Moje wypieki. Historia mince pies za Wikipedia.org