by Katarzyna Anders

Pomysł na prezent: domowe trufle i czekoladki

Inspiracje

Pomysł na słodki prezent – pięknie opakowane, własnoręcznie robione czekoladki i trufle. Idealne na Walentynki, ale sprawdzą się też w każdej innej sytuacji – na rocznicę, na urodziny, na imieniny, na romantyczne spotkanie. To upominek idealny, no bo kto nie lubi słodyczy? ;)

Taki prezent jest pełen uczucia, bo własnoręcznie przygotowany. Nie wspominając, że domowe czekoladki są pyszne i wiemy, że są przygotowane ze sprawdzonych składników.

Ważne by prezent ładnie zapakować. Najlepiej wybrać kartonowe lub metalowe pudełko – metalowe może być w kształcie serca. Najprostszą opcją jest celofan, w który możemy zapakować kilka sztuk trufli i związać całość w formie woreczka. Pamiętajcie też o ładnych wstążkach i kokardach, można dodać piórka czy ozdobne serduszka.

Czekoladki warto przygotować jak najpóźniej by były świeże i do momentu wręczenia przechowywać w chłodzie lub lodówce. Warto również włożyć więcej wysiłku w wykonanie i utemperować czekoladę – sprawi to że będzie ładniej błyszczała i nie będzie się rozpuszczać w palcach. Przy szybkich czekoladkach dla siebie można to pominąć, ale w robionych na prezent warto się postarać. Wbrew pozorom temperowanie czekolady nie jest trudne – polecam Wam pełną instrukcję na ten temat.

Poniżej polecam Wam najlepsze przepisy na domowe czekoladki, trufle i owoce w czekoladzie. Niektóre są naprawdę błyskawiczne i bezproblemowe, inne zabiorą trochę więcej czasu i wymagają foremek. Są przepisy bardziej klasyczne, ale też bardzo walentynkowe, bo różowe, czerwone czy w kształcie serduszek. Ale wszystkie są przepyszne!

Domowe trufle i czekoladki w prezencie – przepis

Potrzebne rzeczy

  • dowolna ilość czekoladek lub trufli

Do zabezpieczenia

  • małe ozdobne papilotki, najlepiej metaliczne srebrne lub złote
  • lub miękki, cienki papier do wyłożenia opakowania

Opakowanie

  • metalowe ozdobne pudełko, np. w kształcie serca
  • lub kartonowe ozdobne pudełko
  • lub ozdobny szklany pojemnik
  • lub celofan, który można ukształtować w woreczek związany u góry lub w "cukierek" związany z dwóch stron

Ozdoby

  • wstążki, tasiemki, kokardy. Mogą być plastikowe, ale elegantsze będą satynowe, szyfonowe lub aksamitne
  • ozdobne serduszka, kolorowe lub metaliczne
  • naturalne ozdobne piórka w różnych kolorach

Wykonanie

  • przygotować wybrane czekoladki, trufle, czy owoce w czekoladzie i przechowywać w lodówce
  • słodkości zapakować w wybrane opakowanie: pojedyncze czekoladki cz trufle warto umieścić w papilotkach, lub wyłożyć miękkim papierem pojemnik w którym je ułożymy. Zabezpieczy to czekoladki przed obijaniem się i ładnie wygląda
  • jeśli pakujemy w celofan, to umieścić a nim słodkości, a następnie zebrać celofan "u góry" i związać tworząc woreczek. Można też zawinąć dwa boku celofanu, sprawiając, że słodkości znajdą się w "tubie", a następnie związać celofan z obu końców, tworząc jakby "cukierek"
  • pudełko czy opakowanie ozdobić dowolnie: wstążkami, kokardkami, serduszkami, piórkami
  • warto dołączyć liścik od serca, a może i kwiaty :)

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Inspiracje