kasia_fotokulinarnie2Mam na imię Kasia i miło mi gościć Cię na moim blogu kulinarnym, który prowadzę od grudnia 2013 roku.

Filozofia bloga

Fotokulinarnie to słodko-słony blog kulinarny, który powstał z zamiłowania do gotowania i pieczenia tradycyjnego, domowego. Staram się udowodnić, że gotowanie od podstaw, ze zdrowych, naturalnych składników, może być jednocześnie szybkie i smaczne. Że warto sięgać po sprawdzone przepisy oraz że domowym wypiekom i deserom nie mogą się równać żadne kupne słodycze i ciasta.

Do gotowania i pieczenia używam produktów wysokiej jakości: świeżych warzyw, owoców, ziół i przypraw, najlepszych mięs, nabiału, makaronów i mąk. Jeśli używam produktów przetworzonych, to dobrej jakości warzyw i owoców mrożonych lub suszonych, z puszki, tradycyjnych przetworów, wędlin i serów produkowanych w sposób tradycyjny, bez sztucznych, szkodliwych dodatków. Nie korzystam z gotowych sosów i mieszanek, gotowych dań, produktów wysokoprzetworzonych.

Jedną z moich misji jest chęć promowania tradycyjnej kuchni, która często odchodzi w zapomnienie.

Przepisy są szczegółowe, podaję dokładne ilości składników, w tym przypraw, gdyż wychodzę z założenia, że każdy może zmodyfikować przepis, natomiast jeśli ktoś szuka gotowej „ściągi” to powinien ją znaleźć.

Dużą wagę przywiązuję do wysokiej jakości zdjęć. Fotografia to po części mój zawód, a stylizacja jedzenia to wielkie hobby, które przyszło wraz z blogowaniem. Wszystkie zdjęcia i teksty  na blogu są mojego autorstwa.

Co można znaleźć na blogu

Na blogu znajdziesz przepisy mojej ulubionej kuchni włoskiej oraz polskiej, ale wypróbowuję również przepisy innych kuchni i tworzę własne. Oprócz dań na co dzień, staram się wyszukiwać przepisy na tradycyjne, słynne dania, dowiedzieć się o potrawie i jej historii jak najwięcej i w miarę wiernie ją odtworzyć, a następnie podzielić się tą wiedzą.

Staram się przedstawić również alternatywną kuchnię, potrawy wegetariańskie i wegańskie, bezglutenowe, bezjajeczne, czy fit. Jednak to tradycyjne dania grają na moim blogu pierwszoplanową rolę.

Ponadto chętnie dzielę się też poradami dotyczącymi kulinariów, dekoracji oraz organizacji, a także wpisami o moich podróżach i stylu życia.

Prywatnie

Z wykształcenia jestem webdeveloperem i politologiem, z zawodu grafikiem i fotografem, a po pracy gotuję i piekę, bloguję, fotografuję jedzenie i naturę oraz ćwiczę jogę. Kocham ogrody i dziką przyrodę. Latem uwielbiam nasze polskie morze, polską wieś i urokliwe miasteczka, a zimą narty we włoskich Dolomitach, gdzie korzystam z uroków włoskiej kuchni i skąd przywożę inspiracje kulinarne.

 

Zapraszam do wspólnego pieczenia i gotowania, dzielenia się wrażeniami i zostania z Fotokulinarnie na dłużej :)



Lubisz? :)